Mide Botoksu Nedir, Kimlere Uygulanabilir? Uzmanı anlattı!

 

Mide Botoksu Nedir, Kimlere Uygulanabilir? Uzmanı anlattı!


"Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Necat Kaplan, zayıflama ve aşırı kiloluluk tedavisinde sıklıkla tercih edilen mide botoksu işleminin merak edilenleri sizler için konu alıyor."


Mide botoksu nelerdir, kimlere uygulanabilir?


Mide botoksu yöntemi ile mide kas kasılması sınırlandırılır, mide boşalma süresi gecikir ve hasta iştahını kaybederek kilogram kaybı sağlanır. Mide botoksu aslına bakarsak zayıflamaya çalışan ve muamele için uygun görülen her insana uygulanabilir. Bu işlem bariatrik cerrahi değildir. Ancak uygulanabilecek hastalar için belirli kriterler vardır. Mide botoksu uygulanacak hastaların vücut kitle indeksi 40’ın altında olmalıdır. Yani vücut kitle indeksi 27-35 arası olan 10-20 kg fazlalığı olan diyet ve egzersiz ile kg veremeyen bireylerde için ideal bir yöntemdir. Fazla kiloları olan ama ameliyat edilecek kadar da obez olmayan ve kilogram vermek isteyenler hekim onayı ile işlemi yaptırabilir.


Mide botoksu nasıl yapılır ve etki süresi nedir?


Mide botoksu ameliyat değildir. Obezite için ameliyatsız tedavilerden biridir. İşlem endoskopi altında gerçekleştirilir. Herhangi bir kesi yapılmadan endoskopik aygıt desteğiyle yapılır ve genel anestezi gerektirmez. İşlem ortalama 20 dakika sürmektedir. İşlem sırasında hasta anestezi uzmanı eşliğinde uyutulur. İşlemden sonrasında 1-2 saat rasat çoğu zaman yeterlidir. İştah azalması ve iştah kontrolü, mide botulinum toksini uygulamasından yaklaşık 3 gün sonra görülmeye başlar. Midede kullanılan botulinum toksin ilaçlarının tüm etkilerinin 4-6 ay içinde vücuttan tamamen geçtiği bilinmektedir. Bu nedenle kalıcı hasar olasılığı yoktur. Mide botulinum toksini kullandıktan sonra 2-3 gün içinde açlık azalır. 2 hafta sonrasında kilo kaybı adım atar.


Mide botoksu avantajları nelerdir?


Botulinum toksin uygulamasından sonrasında beslenmeye dikkat edilmelidir. Midede botulinum toksini sonrası bilhassa fast-food tarzında oldukça fazla yağ ve karbonhidrat tüketilmemelidir. Mümkün olduğunca sağlıklı bir beslenme planına bağlı kalarak bu işlemden en iyi biçimde faydalanabilirsiniz. Mide botulinum toksininin bağırsakların emek verme sistemi üzerinde hiç bir tesiri yoktur. Tembel bağırsakları olan insanoğlu üzerinde ek olumsuz etkileri yoktur.

Yorumlar

  1. Ebru neşeler28 Nisan 2022 23:53

    haha haa yakında böbrek detoksuda çıkar diyim ben size :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder