Sodec, yurt dışına yüz tanıma teknolojisi ihraç ediyor

Sodec


 Yapay zeka destekli yüz ve ses tanıma teknolojileri, son yıllarda güvenlikten perakendeye, finansal hizmetlerden sivil havacılığa birçok sektörde kullanılıyor. Türkiye merkezli teknoloji firması Sodec'in Kurucusu Hasan Cem Dertli, veri soruşturma, yüz ve ses tanıma teknolojilerinin kullanım alanları ile etik boyutuna dair görüşlerini paylaştı.


Pandemiyle bankacılık hizmetlerinden ödeme biçimlerine dijitale taşınan birçok süreç, sunmuş olduğu kolaylıklarla yerleşik hale geldi. Banka hesapları sanal şubelerde açılmaya başlandı, alışverişlerde ödemeler için biyometrik verilerin kullanılması yaygınlaştı.


Gelişmeleri değerlendiren Türkiye merkezli teknoloji firması Sodec'in Kurucusu Hasan Cem Dertli, biyometrik yüz tanıma teknolojilerinin endüstrilerdeki dönüştürücü etkisine ait görüşlerini şu ifadelerle paylaştı:


"Temassız ödemelerin, uzaktan tamamlanan işlerin yeni norma dönüştüğü bir dönem yaşıyoruz.


Yapay zeka destekli biyometrik yüz tanıma teknolojileri, bu asır için en uygun çözümleri sunuyor.


Türkiye merkezli bir teknoloji firması olarak, Türk mühendislerin geliştirdiği ürünlerle Amerikan Ulusal Standartlar Enstitüsü (NIST) tarafından yürütülen testlerde ilk 10’da yer aldık.

REKLAM

powered byTagOn



Yapay zeka destekli yüz tanıma alanında Samsung, Canon, Toshiba gibi şirketlerle rekabet ettiğimiz ve onları geride bıraktığımız için gururluyuz. Bu hızla gelişen teknolojinin ahlaki ihtiyaçları karşılayarak, sektörel ihtiyaçlara en müsait biçimde ölçeklenebilmesi için çalışıyoruz."


"YÜZ TANIMA, ÇEVRE VE SUÇ ÖNLEME ODAKLI BİR TEKNOLOJİ"


Yapay zeka tabanlı biyometrik yüz ve ses tanıma teknolojilerinin doğru amaçlarla kullanıldığında suçları önlemeye, kârlılığı artırmaya, hatta daha yeşil bir gelecek fikrine katkıda olduğunu vurgulayan Hasan Cem Dertli, "Sodec olarak ürettiğimiz yüz tanıma sistemlerimiz çoğu zaman uzaktan alan kişi edinimi, KYC (Know Your Customer), uzaktan kimlik doğrulama ve ödeme sistemleri için kullanılıyor.


Uzaktan müşteri edinimi esnasında işlemi oluşturan kişinin, kimliği beyan edilen kişiyle aynı şahıs olup olmadığı ve işlem esnasında o ortamda gerçekten bulunup bulunmadığı, yapay zeka desteğiyle kontrol ediliyor. Bu sayede hem kişiler hem şirketler korunuyor" dedi.


Hızlı, emek verme saatlerine bağlı kalmayan ve her yerden ulaşılabilir bir kimlik doğrulama ve alan kişi ediniminin şubeleşme gereksinimini ve karşı karşıya işlem zorunluluğu ortadan kaldırdığını belirten Hasan Cem Dertli, "KYC kapsamında kara para aklama, terör, yolsuzluk, dolandırıcılık şeklinde suçların önüne geçilebiliyor.


Son olarak kağıt ve basılı kontrat gerekliliğini ortadan kaldıran ve doğrulama için biyometrik verileri kullanan bu teknoloji, dijitalleşmeyi hızlandırarak muhit dostu olmayan süreçlerin yerini alıyor. Tüm bu yönleriyle yüz tanıma teknolojisinin çevre, kârlılık ve kabahat önleme odaklı bir teknoloji bulunduğunu söyleyebiliriz" ifadelerini kullandı.


"VERİ SAHİBİNİN RIZASI VE KANUNLAR OLDUKÇA ÖNEMLİ"


Her teknolojide olduğu şeklinde biyometrik yüz tanıma ve veri soruşturma teknolojilerinde de istismar benzer biçimde risklerin bulunduğunu hatırlatan Hasan Cem Dertli, "Bu teknolojilerden tam yarar sağlayabilmek ve inovasyonu destekleyebilmek için kullanım biçimlerini muayyen standartlar çerçevesinde yürütmek gerekiyor. Örneğin müessese ve kuruluşların, biyometrik verileri yüz tanıma veri tabanına eklemeden önce vatandaşlardan kesinlikle rıza alması, yüz tanıma sisteminin sonuçlarını veri sahibinin bilgi ve rızası olmadan paylaşmaması bekleniyor.


Öte yandan bireylerin kimliğiyle ilgili kayıtları barındıran kuruluşların kötüye kullanımların önüne geçmek için proaktif önlemler alması, çalışanlarını etik kullanım yönergelerine uyması konusunda bilgilendirmesi olmazsa olmazlar arasında yer alıyor. Türkiye’de Kişisel Verileri Koruma Kanunu (KVKK), Avrupa’da Genel Veri Koruma Yönetmeliği (GPDR) şeklinde kişilerin gizlilik haklarını koruyan kanunların kapsamlarına tam anlamıyla uyum sağlamak, değişen teknolojinin kötüye kullanımının önüne geçmek mevzusunda faal rol oynuyor" ifadelerini paylaştı.


"YURT DIŞINDA SONRAKİ ADIMLARIMIZ AVRUPA VE ASYA OLACAK"


Geliştirdikleri biyometrik yüz tanıma ve işlemlerin sesli bir şekilde onaylaması ve bu onayın doğrulanması amacıyla kullanılan ses tanıma teknolojilerinin Doğu Avrupa ve Azerbaycan’da kullanıldığına dikkat çeken Sodec Kurucusu Hasan Cem Dertli, değerlendirmelerini şirketin planlarına ilişkin bilgilerle sonlandırdı:


"Gelecek planlarımız arasında yüz ve ses tanıma teknolojilerimizi Avrupa ülkelerine ihraç etmek istiyoruz. Diğer yandan Çin başta olmak suretiyle Asya ülkeleri, bu teknolojilerin yaygınlaşma potansiyeli taşıdığı ülkeler olarak hedeflediğimiz coğrafyalar içinde konumlanıyor."

Yorumlar

Yorum Gönder