9 milyar yılın en hızlı büyüyen kara deliği

 


9 milyar senenin en süratli büyüyen kara deliği ortaya çıkarıldı

Avustralyalı bilim adamlarından oluşan bir takım, son dokuz milyar senenin en süratli büyüyen kara deliğini keşfettiklerini açıkladı.


Avustralyalı bilim insanları önemli bir keşfe imza attıklarını duyurdu. 


Avustralya Ulusal Üniversitesi araştırmacıları J1144 adındaki kara deliğin son 9 milyar senenin en hızlı büyüyen kara deliği olduğu iddia edildi. 


Her saniye Dünya büyüklüğünde alanı yuttuğu belirtilen kara değilin 3 milyar Güneş kütlesine sahip olduğu tahmin ediliyor.


Tespit edilen son kara deliğin etrafındaki fer halesinin, Samanyolu Galaksisi'nin ışığından 7 bin kat daha parlak olduğu açıklandı.


Çalışmayı yürüten ekibin başındaki Dr. Christopher Onken, kara deliğin büyük ihtimalle Samanyolu'na fazlaca yakın olduğundan fark edilememiş olabileceğini söyledi.


Gök bilimciler keşif yardımıyla galaksilerin nasıl oluştuğu konusunda yeni ipuçlarına ulaşabilmeyi umuyor.


BAŞIBOŞ KARA DELİK BULUNMUŞTU

Bilim insanları 2022'in başlarında ilk ilkin anlamlandıramadığı bir veri setine ulaştı. Yapılan incelemeler gezegenimiz Dünya'nın da bir parçası olduğu Samanyolu Galaksisi içerisinde aykırı bir gök cismi tespit etti.


Söz konusu cismin başıboş dolaşan bir kara delik olduğu öne sürüldü. Bu Uzay boşluğunda sık rastlanan bir konum değil. Kütlece oldukça ağır olan kara delikler etrafındaki maddeleri kendilerine çekerler.


Bu veriler bir başka bilim insanı kadrosu tarafından yine analiz edildi. İki öbek da aynı sonuca ulaştı. Söz konusu nesnenin Samanyolu Galaksisi içerisinde uzay gezginliği icra eden bir kara delik olduğu tespit edildi.


Öte taraftan Berkeley Üniversitesi'nde bir öbek araştırmacı farklı bir sonuca ulaştı. Casey Lam ve Jessica Lu'nun yaptığı çalışmada söz mevzusu nesnenin bir nötron yıldızı olabileceği açıklandı.


Bilim dünyasındaki bu tartışma karanlık objeler için yeni bir inceleme metodunun doğmasına neden oldu. Araştırmacılar bu objelerin yerçekimsel alanlarının başka yıldızların yanından geçerken ışığı iyi mi eğip çarpıttığını inceledi.

Yorumlar